Είσοδος

09.09.2021

ΔΗΛΩΣΗ ΒΑΛΕΡΓΑΚΗ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΩΔΙΚΑ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ

Προς την Επιτροπή Κώδικα Δικηγόρων

ΔΗΛΩΣΗ
Του Νικολάου Βαλεργάκη, Προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης

Κύριε Πρόεδρε,

Την 16.03.2012 ο Υπουργός Δικαιοσύνης Διαφάνειας & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Παπαϊωάννου παρέδωσε στην Συντονιστική Επιτροπή των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, που τον επισκέφθηκε στο Υπουργείο, το με αρ. πρωτ. 208/09.03.2012 έγγραφο του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου κ. Νικόλαου Κανελλόπουλου.

 

Πρόκειται για το έγγραφο που ρώτησα εσάς προσωπικά την 12.03.2012, κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής μας, αν το γνωρίζετε και μου απαντήσατε αρνητικά, κάτι το οποίο φυσικά πιστεύω.

Στο εν λόγω έγγραφο περιέχονται προτεινόμενες τροποποιήσεις του Κώδικα Δικηγόρων σε καθοριστικά ζητήματα, όπως είναι μεταξύ άλλων, η υποχρεωτική παράσταση των δικηγόρων στα συμβόλαια (άρθρο 42 Κ.Δ.).

Οι τροποποιήσεις αυτές φέρεται ότι αποτελούν προτάσεις – αποφάσεις της Επιτροπής μας.

Όπως όμως πολύ καλά γνωρίζετε η Επιτροπή μας δεν πήρε καμία απόφαση για τα θέματα που διαλαμβάνονται στο ανωτέρω έγγραφο.

Το αντίθετο μάλιστα, αφού οι μετέχοντες στην Επιτροπή δικηγόροι που ορισθήκαμε από την Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας έχουμε δηλώσει κατ’ επανάληψη ότι οποιαδήποτε πρόταση της Επιτροπής πρέπει να επικυρωθεί από την Ολομέλεια για να αποτελέσει τη θέση μας στην Επιτροπή.

Η συζήτηση λοιπόν και η ανταλλαγή απόψεων στην Επιτροπή έγινε πρόταση-απόφαση στο εν λόγω έγγραφο.

Περαιτέρω, ιδιαίτερα πρέπει να τονισθεί ότι στο εν λόγω έγγραφο αναίτια, με αφορμή τις εξετάσεις των ασκουμένων, γίνονται απαράδεκτοι έως υβριστικοί χαρακτηρισμοί τόσο για τους ασκούμενους όσο και για τις Επιτροπές (δικηγόροι-εφέτες-εισαγγελείς εφετών) που διεξάγουν μέχρι σήμερα τις εξετάσεις των ασκουμένων δικηγόρων.

Γιατί πως αλλιώς μπορούν να χαρακτηρισθούν εκφράσεις όπως «αδιαφανής διαδικασία των μέχρι σήμερα εξετάσεων». Πότε όμως η Επιτροπή μας εξέφρασε ή έστω υπονόησε τέτοιες απόψεις;

Κύριε Πρόεδρε,

Είναι η δεύτερη φορά που το Υπουργείο δυστυχώς «χρησιμοποιεί» την Επιτροπή μας, η πρώτη ήταν με τις δικηγορικές εταιρείες, με τρόπο που εκθέτει τα συμμετέχοντα μέλη της Επιτροπής.

Για το λόγο αυτό από τώρα και στο εξής και μέχρι τη λήψη αποφάσεων από την Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας για τα θέματα του Κώδικα Δικηγόρων, η παρουσία μου θα είναι τυπική και διαδικαστική για την συγκρότηση και απαρτία της, κάθε δε τοποθέτηση μου επί των συζητούμενων θεμάτων θα αποτελεί, όπως και μέχρι σήμερα, προσωπικές μου απόψεις και όχι του συνδικαλιστικού μου οργάνου.

Είναι φυσικά αυτονόητο, και παρακαλώ να φροντίσετε προσωπικά γι’ αυτό, ότι οι συζητήσεις της Επιτροπής δεν είναι ούτε μπορεί να είναι αποφάσεις της, ούτε να χρησιμοποιούνται ως τέτοιες από οποιονδήποτε στο Υπουργείο.

Αθήνα 19.03.2012
Νικόλαος Εμ.Βαλεργάκης
Πρόεδρος Δ.Σ.Θ.

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ

Μέγεθος Γραμματοσειράς